
Lato tuż, tuż, temperatury coraz wyższe, a słońce grzeje coraz mocniej! Czas rozpocząć letnie szaleństwo nad morzem, długie opalanie się na plaży czy piesze wędrówki po górach! W tym szalonym czasie, nie można zapomnieć o jednej bardzo ważnej rzeczy - wodzie!
Nawodnienie to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w upalne dni kiedy wraz z potem tracimy wodę. Odpowiednie nawodnienie to klucz do regulacji metabolizmu i procesów trawiennych.
Odwodnienie organizmu objawia się brakiem energii, zmęczeniem i sennością, suchością skóry, bólami głowy, infekcjami pęcherza oraz problemami nerkami.
Do skutecznego nawodnienia organizmu najlepsza jest woda niegazowana, wysoko mineralizowana, w temperaturze pokojowej. Taki napój jest najlepiej i najszybciej wchłaniany. Soki czy napoje, które w składzie mają substancje chemiczne i duże ilości cukru nie są odpowiednie, ich działanie może być odwrotne do oczekiwanego, a dodatkowo zanieczyszczają organizm niezdrowymi substancjami.
Niestety, wiele osób nie przepada za smakiem zwykłej wody mineralnej. W takim wypadku, świetnym rozwiązaniem są domowe lemoniady! Ich smak zależy jedynie od własnych preferencji, a do jej wykonania nie potrzeba wielu składników. Co najważniejsze, przygotowując taki napój w domu, mamy pewność że nie tylko nawadniamy od środka nasz organizm, ale także dostarczamy mu dodatkowych witamin i substancji odżywczych pochodzących z wybranych dodatków.
W zależności od tego co dodamy do wody, będzie ona zmieniała swój smak. Lemoniada może być mniej lub bardziej słodka, kwaśna albo wytrawna. Warto pamiętać, że wiele owoców skutecznie zrekompensuje brak cukru czy innych niezdrowych dodatków.
Dzięki naturalnym składnikom świetnie nadaje się jako napój dla małych dzieci czy osób z problemami zdrowotnymi.
Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne są ulubione owoce, świeże zioła, wybrane warzywa, na przykład zielony ogórek. Dodatkowo możemy dodać kostki lodu, aby napój działał chłodząco.

Lemoniada ogórkowa
- Ogórek zielony
- Pęczek świeżej mięty
- 3 litry wody mineralnej
- Kilka kostek lodu
Do wysokiego dzbanka wrzucamy umytą, świeżą miętę. Aby szybciej wydobyć jej smak możemy delikatnie rozgnieść ją w palcach. Następnie myjemy zielonego ogórka i kroimy w cienkie plasterki. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy lód. Napój dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10-15 minut, aby wszystkie składniki wydobyły swój aromat.
Kwaśna lemoniada cytrynowa
- sok z jednej cytryny
- Pęczek świeżej bazylii
- Kilka malin / mogą być mrożone
- Kilka kostek lodu
- 3 litry wody mineralnej
Bazylię zblendować z sokiem z cytryny na gładką masę. Do dzbanka wrzucić lód, maliny oraz sok z bazylią. Wszystko zalać wodą mineralną i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną lemoniadę można pić od razu po przygotowaniu.
Wytrawna lemoniada rozmarynowa
- kilka gałązek rozmarynu
- pół grejpfruta
- kilka kostek lodu
- 3 litry wody gazowanej
Rozmaryn rozdrobnić w palcach. Obranego grejpfruta pokroić w kostkę i zalać wodą. Przed podaniem dorzucić kostki lodu.
Gęsta lemoniada arbuzowa
- pół arbuza
- pęczek świeżej mięty
- sok z jednej limonki
- kilka kostek lodu
Arbuza pokroić w mniejsze kawałki i wyjąć czarne pestki. W naczyniu umieścić arbuza, sok, miętę oraz kostki lodu. Wszystko długo i dokładnie rozdrabniać. Podawać schlodzone, udekorowane listkiem mięty i plastrem limonki.