
Lody to przysmak znany na całym świecie. Przeróżne smaki zyskują swoich sympatyków szczególnie w upalne dni, kiedy ten zimny deser pomaga schłodzić organizm. Producenci coraz częściej wymyślają oryginalne i niespotykane smaki, aby zachęcić klientów do swojego produktu. Oprócz klasyków takich jak wanilia, czekolada, truskawka czy pistacja spotkać można smaki nieoczywiste - czekolada z chilli, słony karmel, burak czy nawet smak mięsny.
Należy jednak pamiętać, że tak jak każde sklepowe słodycze, lody także mogą mieć w składzie wiele chemicznych substancji czy konserwantów. A już na pewno niezliczone ilości niezdrowego cukru. Przeróżne, zachęcające kolory wynikają z niezdrowych i sztucznych barwników, które bardzo źle wpływają na stan naszego organizmu.
Lody, szczególnie sorbety, to deser bardzo łatwy do przygotowania w domu. Wystarczy dobry blender, ulubione składniki i odpowiednia foremka. Produkcja domowych lodów zajmuje kilka minut, jednak ich mrożenie to proces kilkugodzinny. Należy o tym pamiętać chcąc przygotować słodki deser dla gości.
Lody mogą być przygotowane z sezonowych owoców, a także tych mrożonych. Według uznania możemy dodać do nich mleko, jogurt naturalny bądź kefir. To jaki smak będzie miał nasz deser zależy jedynie od naszej wyobraźni. Deseru nie trzeba słodzić. Jeśli jednak marzymy o czymś bardzo słodkim, warto zastąpić zwykły biały cukier czymś zdrowym na przykład : stawią, erytrolem, syropem daktylowym czy miodem.
Tak przygotowane desery to świetna alternatywa dla niezdrowych, sklepowych wyrobów. Dzięki małej zawartości cukru oraz naturalnym składnikom, są szczególnie polecane dla małych dzieci i osób dbających o swoją sylwetkę. Mogą być urozmaiceniem w diecie odchudzającej.
Wodne lody to także pierwsza pomoc w stłuczeniach w obrębie ust, bólu zęba czy przygryzionego języka. Nic nie ukoi tak skutecznie bólu jak zimny okład.
Warto pamiętać, że im więcej składników dodamy tym ciekawszy smak możemy uzyskać. Lody wykorzystywane mogą być nie tylko jako deser, ale także mogą stanowić zaskakująca przystawkę lub dodatek do głównego dania. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Oto kilka pysznych przepisów na domowe, zdrowe lody!
Lody bananowe z masłem orzechowym
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki masła orzechowego bez cukru
- 100 ml jogurtu naturalnego
Obrane banany pokroić w plasterki, umieścić w woreczku strunowym i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie w misie umieścić jogurt, banana oraz masło orzechowe i dokładnie zblendować. Tak przygotowaną masę można jeść od razu lub umieścić w foremkach do lodów i zamrozić na później.
Orzeźwiające lody arbuzowe
- Ćwiartka arbuza
- Pęczek mięty
- Pół szklanki soku z cytryny
Arbuza obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Wyjąć czarne pestki. Do naczynia wlać sok z cytryny i dorzucić liście mięty. Sok z miętą i arbuzem dokładnie zblendować i przelać do foremek na lody. Mrozić około 3 godzin.
Mleczne lody truskawkowe
- 300 ml Śmietanki 36%
- 0,5 kg truskawek
- Słodzidło według uznania
Śmietankę ubić na sztywno. Jeśli zdecydujemy się słodzić nasz deser, należy zrobić to teraz. Do ubitej śmietany dolać zmiksowane truskawki i wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Puszystą masę przełożyć do pudełka lub foremek i umieścić w zamrażarce. Pozostawić do zamrożenia na około 3 godziny.
Zdrowo i czekoladowo
- Miękkie awokado
- 1 dojrzały banan
- 2 kopiaste łyżki surowego kakao
- 50 mleka bądź napoju roślinnego
Awokado i banana obrać ze skórki. W naczyniu umieścić wszystkie składniki i dokładnie zblendować. Jeśli chcemy uzyskać mocno czekoladowy smak, możemy dosypać więcej kakao. Masę rozłożyć w przygotowanych foremkach. Mrozić około 3 godzin.
Malinowa rozkosz dla dorosłych
- 250 gramów malin / mogą być mrożone
- 5 listków bazylii
- 100 ml szampana
200 gramów malin zblendować z bazylią i szampanem. Masę przelać do foremek lub miseczek. Pozostałe maliny ułożyć na wierzchu do dekoracji. Z uwagi na zawartość alkoholu deser przeznaczony jest jedynie dla osób dorosłych.
Wytrawne lody pomidorowe
Wytrawne lody to niezwykle oryginalne zestawienie. Nie każdemu może pasować taka forma ich przygotowania. Jednak dla odważnych przygotowaliśmy przepis na wytrawne, ostre lody pomidorowe które świetnie sprawdzą się jako dodatek do carpaccio lub do sałatek - jako niestandardowe podanie sosu.
Do przygotowania wytrwałych lodów potrzebne jest:
- 5 dojrzałych pomidorów
- Pęczek bazylii
- Dwa ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- Sól i pieprz
Pomidory wraz z czosnkiem wyłożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie obrać pomidory ze skóry i zblendować z pozostałymi składnikami. Powstałą masę przetrzeć przez sito, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wszystko przelać do foremek. Czas mrożenia to około 3-4 godzin.