Herbata! Sprawdź jak wpływa na Twój organizm!

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów. Podawana na ciepło lub na zimno robi furorę na całym świecie. Ten ponadczasowy napar z liści stanowi podstawę diety już od najmłodszych lat. Sprawdź, jakie właściwości niesie ze sobą picie herbaty!

Herbata! Sprawdź jak wpływa na Twój organizm!

Przypadkowe odkrycie

Herbata, jak głoszą historyczne źródła, została odkryta w III w p.n.e. Pierwsze parzenie było zupełnym przypadkiem - jeden z japońskich cesarzy, Szen - Nung, wrzucił kilka nieznanych liści do wrzącej wody. Okazało się, że powstały napar ma niezwykły zapach i smak. Od tego czasu herbata jest jednym z najważniejszych napojów serwowanych zarówno do głównych posiłków, jak i deserów. Przyjęto, że wszystko to, co zalane wrzątkiem daje napar o wyjątkowym smaku i aromacie, nazywane jest herbatą.

Różne rodzaje herbat i ich właściwości

Herbatę klasyfikuje się, ze względu na jej kolor, moc oraz działanie. Każdy z wyodrębnionych rodzajów powinien być dobierany indywidualnie do upodobań kubków smaków lub do oczekiwanych efektów, jakie ma wywołać filiżanka naparu.

1. Herbata czarna - jest to najpopularniejszy rodzaj herbaty, jej nazwa pochodzi od głębokiej, ciemnej barwy jaką dają zalane wrzątkiem suszone liście. Może być spożywana zarówno jako zamiennik kawy jak i dla przyjemności. Czarna herbata ma wiele właściwości prozdrowotnych - oto niektóre z nich:

  • Opóźnienie procesu starzenia - zawartość flawonoidów neutralizuje zawartość wolnych rodników, dzięki czemu procesy starzenia się organizmu wydłużają się. Flawonoidy mają także zbawienny wpływ na trwałość naczyń krwionośnych.
  • Przeciwutleniacze zawarte w herbacie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • Czarna herbata jest bogata w katechiny, które chronią przed miażdżycą i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Działa pobudzająco, skutecznie zmniejsza uczucie zmęczenia.

2. Herbata czerwona - zwana także Pu- erh słynie ze swojego mocnego, czerwonego koloru. Jest szczególnie ceniona przez osoby starające się zrzucić dodatkowe kilogramy. Jej smak oraz aromat jest bardzo specyficzny, ponieważ jej suszenie odbywa się w nietypowy sposób. Aby czerwona herbata zyskała swoje wyróżniające cechy należy doprowadzić ją do fermentacji. Dzięki temu procesowi, końce liści zyskują czerwony kolor.

  • Czerwona herbata jest świetnym oczyszczaczem organizmu. Wspomaga pracę jelit oraz trawienie
  • Hamuje przyrost tkanki tłuszczowej, jej działanie odchudzające zostało naukowo potwierdzone przez co często jest ważnym elementem w diecie redukcyjnej
  • Redukuje wolne rodniki, czyli zmniejsza działanie stresu oksydacyjnego. Pomaga zachować na dłużej młody wygląd skóry
  • Wysoka zawartość kofeiny nie tylko redukuje uczucie zmęczenia, ale także wspomaga pamięć oraz koncentrację
  • Stabilizuje ciśnienie krwi
  • Chroni zęby przed próchnicą

3. Herbata zielona - okrzyknięta jest najzdrowszym napojem na świecie. Wypełniona składnikami odżywczymi oraz przeciwutleniaczami, ma niesamowity wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

  • Polifenole, flawonoidy, katechiny - to tylko początek listy bogactwa jakie ma w sobie zielona herbata. Przeciwutleniacze działają oczyszczająco oraz odchudzająco.
  • L-teanina aminokwas - w połączeniu z zawartą w naparze kofeiną tworzą nieoceniony duet, który z łatwością polepsza funkcjonowanie pracy mózgu. L-teanina aktywuje działanie neuroprzekaźników hamujących GABA, działając antydepresyjnie
  • Skutecznie zapobiega cukrzycy typu II. Zielona herbata uwrażliwia organizm na działanie insuliny oraz uczy organizm jak samoistnie tę substancję wydzielać
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia

4. Napary owocowe - zgodnie z definicją, że wszystko to co po zalaniu wrzątkiem daje aromatyczny napój nazywane jest herbatą, do zacnego grona zdrowych naparów, można dodać również te z samych owoców. Jeśli smak herbaty nie odpowiada, lub jej picia zabraniają problemy zdrowotne, można zastąpić ją suszonymi owocami. Wieloskładnikowe kompozycje zapewnią niezapomniane wrażenia smakowe. Duża ilość owoców, to także świetne źródło witaminy C i przeciwutleniaczy.

Herbata! Sprawdź jak wpływa na Twój organizm!

Dodatki do herbaty

Przez lata spożywania, herbata została już wiele razy modyfikowana. Dostosowanie smaków do własnych preferencji, jest elementem kluczowym aby spożywanie naparu było przyjemnością. Najczęściej dodawanymi do herbaty składnikami są:

  • cytryna
  • cukier
  • imbir
  • miód
  • smakowe syropy
  • goździki
  • cynamon
  • sok malinowy
  • mleko

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Technik parzenia herbaty jest tak samo dużo jak jej rodzajów. W sklepach znaleźć możemy herbaty zapakowane w specjalne woreczki przez producenta oraz liściaste. Warto zaopatrzyć się w dodatkowe woreczki lub zaparzarki, które pozwolą uniknąć unoszenia się fusów w przygotowanej herbacie.

Ogromne znaczenie dla smaku oraz zachowania właściwości zdrowotnych ma temperatura wody i czas parzenia herbaty.
Nie każdy posiada w domu termometr sprawdzający temperaturę wody. Warto zatem pamiętać, że po około 3 minutach od zagotowania, woda osiąga temperaturę +/- 90 stopni Celsjusza. Po upływie 14 minut temperatura osiąga 75 stopni.

  • Herbata czarna powinna być parzona nie dłużej niż 3 minuty. Może być zalana od razu po zagotowaniu.
  • Herbata czerwona - czas parzenia około 5 minut. Temperatura optymalna to 95 stopni.
  • Herbata zielona - jest nietypowa w kwestiach parzenia. Nie wolno zalewać jej wrzątkiem - odpowiednia temperatura to około 70 stopni. Parzona przez 3 minuty osiągnie idealny smak oraz kolor. Warto pamiętać, że herbatę zieloną można parzyć wielokrotnie. Po pierwszym zalaniu będzie miała ona działanie pobudzające, po kolejnych relaksacyjne.
  • Napary owocowe obejmuje taka sama zasada jak herbatę czarną.
Herbata! Sprawdź jak wpływa na Twój organizm!

Picie herbaty może być swojego rodzaju rytuałem, warto jest więc pić napary dobrej jakości, przygotowywane w odpowiedni sposób. Dostępne w sklepach herbaty liściaste będą lepszym wyborem niż te pakowane przez producenta.

Herbata to niezwykły napój o szerokim spektrum działania, jednak tak jak ze wszystkim nie powinno się przesadzać z jej ilością. Trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek.