Odchudzanie to utrapienie wielu z nas. Choć marzymy o byciu fit i posiadaniu idealnej sylwetki, to i tak co i rusz borykamy się z problemem dodatkowych kilogramów. Zgodnie z najnowszymi trendami 2020 rok zrewolucjonizuje nasze podejście do tego problemu – królować będę naturalne spalacze tłuszczu! Te tanie i zdrowe produkty powszechnie występujące w naturze i skutecznie pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Po pierwszym artykule tego typu, który cieszył się ogromną popularnością, udostępniamy kolejne naturalne produkty, które pomogą Ci utrzymać prawidłową sylwetkę.

Lista produktów, które wspomagają odchudzanie. cz. 2

Imbir

Pochodzi z Indii i Chin, a jego właściwości prozdrowotne są cenione na całym świecie, szczególnie w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Imbir korzystnie działa na przewód pokarmowy poprzez pobudzanie wydzielania enzymów trawiennych i neutralizowanie kwasów żołądkowych. Właściwości imbiru dotyczące spalania tłuszczu są nieprzecenione - znacznie rozgrzewa on organizm przez co powoduje wzrost termogenezy. Dzięki temu podkręca przemiany metaboliczne, których wynikiem jest spadek wagi.

Cynamon

Ten naturalny spalacz tłuszcz należy do termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii. Ma także inną ważną właściwość - reguluje poziom insuliny we krwi, a więc hamuje nagłe przypływy apetytu, dzięki czemu jemy mniej. Cynamon wpływa na prawidłowy poziom insuliny, co sprawia, że tłuszcz odkłada się w organizmie w mniejszym stopniu.

Witamina C

Pomaga rozpuszczać i trawić tłuszcze w organizmie, dzięki temu przyspiesza ich spalanie, a to skutkuje szybsza przemianą materii. Jest też naturalnym antyutleniaczem. Najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach, a także w czerwonej papryce, czarnej porzeczce i… natce pietruszki.

Ocet jabłkowy

Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie tętnicze. W jego skład wchodzą prozdrowotne związki takie jak: katechina, kwas chlorogenowy, beta-karoten oraz związki flawonowe (flawonoidy). Zawiera też wiele wartościowych witamin i minerałów. Ocet jabłkowy jako naturalny spalacz tłuszczu hamuje wchłanianie się tłuszczy z pożywienia w organizmie oraz usuwa ich złogi. Nie można jednak przesadzać z jego spożyciem, ponieważ organizm całkiem pozbawiony tłuszczy nie będzie funkcjonował prawidłowo.

Pieprz kajeński

Mimo że nazwa może wprowadzać w błąd pieprz kajeński to krewniak czerwonej i zielonej papryki. Główne substancje czynne zawarte w papryce chili to kapsaicynoidy, a zwłaszcza kapsaicyna, oleista substancja drażniąca, która powoduje ostry smak papryki. Pieprz kajeński powoduje wzrost termogenezy oraz hamuje apetyt dzięki zawartości kapsaicyny (częstego składnika preparatów odchudzających).

Jagody

To wyjątkowo cenny składnik, ponieważ przy stosunkowo niskiej kaloryczności dostarczają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, a także są bogate w pierwiastki śladowe takie jak cynk, mangan i chrom. Zawierają duże ilości antocjanozydów. Jagody przyspieszają rozpad komórek tłuszczowych, a także przeciwdziałają powstawaniu nowych, dzięki czemu są tak skuteczne w walce z otyłością.

Gorąco zachęcamy do korzystania z darów natury, które są smaczne, pożywne i pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami! O czymś zapomnieliśmy? Napisz w komentarzu, a dopiszemy to w kolejnym artykule o tej tematyce! :)