Choć awokado dostępne jest w Polsce od wielu lat, dopiero niedawno zyskało ogromną popularność. Choć dla wielu w smaku wydaje się mdłe i nie posiada charakterystycznego smaku, wciąż coraz większa liczba polaków sięga po nie każdego dnia. Jaki jest powód popularności awokado? Poniższe odpowiedzi nie pozostawiają złudzeń:

Awokado - dlaczego zyskało popularność na całym świecie? Warto wiedzieć.

1. Właściwości lecznicze

Po awokado powinny sięgać szczególnie osoby, dla których zdrowie nie jest obojętne. Posiada ono bowiem kwas oleinowy, niezwykle pomocny w poprawie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Przez wysoką zawartość potasu, owoc pomaga także w dużym stopniu obniżyć ciśnienie, co jest niezwykle ważne dla osób zmagających się z nadciśnieniem.

2. Odchudzanie - tłuszcz spala tłuszcz

Osoby będące na diecie, często sięgają po awokado. Choć jest ono niewątpliwie bardzo tłuste, jest to dobry tłuszcz. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, jak również poprawia metabolizm i wspomaga organizm walczący z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Jednym z głównych składników popularnej ostatnio diety ketogenicznej jest właśnie awokado.

3. Zielona bomba witaminowa

Poza zbawiennymi dla organizmu tłuszczami, ogromną ilością potasu i pomocnym dla zdrowia kwasem oleinowym, awokado posiada także wartościowe witaminy. Znajdziemy w nim witaminy: C, A, E, te z grupy B. Ponadto posiada luteinę i zeaksantynę. Bogate jest także w omega-3 i omega-6.

Awokado - dlaczego zyskało popularność na całym świecie? Warto wiedzieć.

Szczególną uwagę warto również zwrócić na wartości odżywcze awokado:

Wartości odżywcze awokado (w 100 g):

  • Wartość energetyczna - 160 kcal
  • Białko ogółem - 2.00 g
  • Tłuszcz - 14.66 g
  • Węglowodany - 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
  • Błonnik - 6.7 g

Minerały:

  • Wapń – 12 mg
  • Żelazo - 0.55 mg
  • Magnez - 29 mg
  • Fosfor - 52 mg
  • Potas - 485 mg
  • Sód – 7 mg
  • Cynk - 0.64 mg

Witaminy:

  • Witamina C – 10.0 mg
  • Tiamina – 0.067 mg
  • Ryboflawina – 0.130 mg
  • Niacyna - 1.738 mg
  • Witamina B6 - 0.257 mg
  • Kwas foliowy - 81 µg
  • Witamina A – 146 IU
  • Witamina E – 2.07 mg
  • Witamina K - 21.0 µg

Kwasy tłuszczowe:

  • nasycone - 2.126 g
  • jednonienasycone - 9.799 g
  • wielonienasycone - 1.816 g
Awokado - dlaczego zyskało popularność na całym świecie? Warto wiedzieć.

Powyższe informacje niewątpliwie robią wrażenie. Choć znajdziemy na pewno dużą grupę zwolenników awokadą, są również osoby którym jego specyficzny smak nie odpowiada. Z tego owocu można zrobić jednak przepyszną pastę, która ma swoich zwolenników nawet wśród osób, które nie go nie lubią. Nazywa się guacamole i by je przygotować wystaczy przygotować: 2 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pół czerwonej cebuli oraz szczyptę soli.

Przygotowanie jest banalnie proste. Awokado należy ugnieść widelcem na gładką masę i dodać resztę składników. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę, a cebula drobno posiekana. Dokładnie wymieszaną masę warto odłożyć na dwie godziny do lodówki, aby wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.

Smacznego!