Choć awokado dostępne jest w Polsce od wielu lat, dopiero niedawno zyskało ogromną popularność. Choć dla wielu w smaku wydaje się mdłe i nie posiada charakterystycznego smaku, wciąż coraz większa liczba polaków sięga po nie każdego dnia. Jaki jest powód popularności awokado? Poniższe odpowiedzi nie pozostawiają złudzeń:

1. Właściwości lecznicze
Po awokado powinny sięgać szczególnie osoby, dla których zdrowie nie jest obojętne. Posiada ono bowiem kwas oleinowy, niezwykle pomocny w poprawie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Przez wysoką zawartość potasu, owoc pomaga także w dużym stopniu obniżyć ciśnienie, co jest niezwykle ważne dla osób zmagających się z nadciśnieniem.
2. Odchudzanie - tłuszcz spala tłuszcz
Osoby będące na diecie, często sięgają po awokado. Choć jest ono niewątpliwie bardzo tłuste, jest to dobry tłuszcz. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, jak również poprawia metabolizm i wspomaga organizm walczący z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Jednym z głównych składników popularnej ostatnio diety ketogenicznej jest właśnie awokado.
3. Zielona bomba witaminowa
Poza zbawiennymi dla organizmu tłuszczami, ogromną ilością potasu i pomocnym dla zdrowia kwasem oleinowym, awokado posiada także wartościowe witaminy. Znajdziemy w nim witaminy: C, A, E, te z grupy B. Ponadto posiada luteinę i zeaksantynę. Bogate jest także w omega-3 i omega-6.

Szczególną uwagę warto również zwrócić na wartości odżywcze awokado:
Wartości odżywcze awokado (w 100 g):
- Wartość energetyczna - 160 kcal
- Białko ogółem - 2.00 g
- Tłuszcz - 14.66 g
- Węglowodany - 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
- Błonnik - 6.7 g
Minerały:
- Wapń – 12 mg
- Żelazo - 0.55 mg
- Magnez - 29 mg
- Fosfor - 52 mg
- Potas - 485 mg
- Sód – 7 mg
- Cynk - 0.64 mg
Witaminy:
- Witamina C – 10.0 mg
- Tiamina – 0.067 mg
- Ryboflawina – 0.130 mg
- Niacyna - 1.738 mg
- Witamina B6 - 0.257 mg
- Kwas foliowy - 81 µg
- Witamina A – 146 IU
- Witamina E – 2.07 mg
- Witamina K - 21.0 µg
Kwasy tłuszczowe:
- nasycone - 2.126 g
- jednonienasycone - 9.799 g
- wielonienasycone - 1.816 g

Powyższe informacje niewątpliwie robią wrażenie. Choć znajdziemy na pewno dużą grupę zwolenników awokadą, są również osoby którym jego specyficzny smak nie odpowiada. Z tego owocu można zrobić jednak przepyszną pastę, która ma swoich zwolenników nawet wśród osób, które nie go nie lubią. Nazywa się guacamole i by je przygotować wystaczy przygotować: 2 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pół czerwonej cebuli oraz szczyptę soli.
Przygotowanie jest banalnie proste. Awokado należy ugnieść widelcem na gładką masę i dodać resztę składników. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę, a cebula drobno posiekana. Dokładnie wymieszaną masę warto odłożyć na dwie godziny do lodówki, aby wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.
Smacznego!
Komentarze (7)
Zostaw komentarz, Twoja opinia jest dla mnie ważna. Szanuj innych użytkowników, obraźliwe komentarze będą usuwane.