Choć awokado dostępne jest w Polsce od wielu lat, dopiero niedawno zyskało ogromną popularność. Choć dla wielu w smaku wydaje się mdłe i nie posiada charakterystycznego smaku, wciąż coraz większa liczba polaków sięga po nie każdego dnia. Jaki jest powód popularności awokado? Poniższe odpowiedzi nie pozostawiają złudzeń:

1. Właściwości lecznicze
Po awokado powinny sięgać szczególnie osoby, dla których zdrowie nie jest obojętne. Posiada ono bowiem kwas oleinowy, niezwykle pomocny w poprawie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Przez wysoką zawartość potasu, owoc pomaga także w dużym stopniu obniżyć ciśnienie, co jest niezwykle ważne dla osób zmagających się z nadciśnieniem.
2. Odchudzanie - tłuszcz spala tłuszcz
Osoby będące na diecie, często sięgają po awokado. Choć jest ono niewątpliwie bardzo tłuste, jest to dobry tłuszcz. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, jak również poprawia metabolizm i wspomaga organizm walczący z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Jednym z głównych składników popularnej ostatnio diety ketogenicznej jest właśnie awokado.
3. Zielona bomba witaminowa
Poza zbawiennymi dla organizmu tłuszczami, ogromną ilością potasu i pomocnym dla zdrowia kwasem oleinowym, awokado posiada także wartościowe witaminy. Znajdziemy w nim witaminy: C, A, E, te z grupy B. Ponadto posiada luteinę i zeaksantynę. Bogate jest także w omega-3 i omega-6.

Szczególną uwagę warto również zwrócić na wartości odżywcze awokado:
Wartości odżywcze awokado (w 100 g):
- Wartość energetyczna - 160 kcal
- Białko ogółem - 2.00 g
- Tłuszcz - 14.66 g
- Węglowodany - 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
- Błonnik - 6.7 g
Minerały:
- Wapń – 12 mg
- Żelazo - 0.55 mg
- Magnez - 29 mg
- Fosfor - 52 mg
- Potas - 485 mg
- Sód – 7 mg
- Cynk - 0.64 mg
Witaminy:
- Witamina C – 10.0 mg
- Tiamina – 0.067 mg
- Ryboflawina – 0.130 mg
- Niacyna - 1.738 mg
- Witamina B6 - 0.257 mg
- Kwas foliowy - 81 µg
- Witamina A – 146 IU
- Witamina E – 2.07 mg
- Witamina K - 21.0 µg
Kwasy tłuszczowe:
- nasycone - 2.126 g
- jednonienasycone - 9.799 g
- wielonienasycone - 1.816 g

Powyższe informacje niewątpliwie robią wrażenie. Choć znajdziemy na pewno dużą grupę zwolenników awokadą, są również osoby którym jego specyficzny smak nie odpowiada. Z tego owocu można zrobić jednak przepyszną pastę, która ma swoich zwolenników nawet wśród osób, które nie go nie lubią. Nazywa się guacamole i by je przygotować wystaczy przygotować: 2 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pół czerwonej cebuli oraz szczyptę soli.
Przygotowanie jest banalnie proste. Awokado należy ugnieść widelcem na gładką masę i dodać resztę składników. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę, a cebula drobno posiekana. Dokładnie wymieszaną masę warto odłożyć na dwie godziny do lodówki, aby wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.
Smacznego!