Cytryna jest owocem, który znajduje się w niemal każdej kuchni. Dodawana do zimnych i ciepłych napojów i potraw - nadaje specyficznego, kwaśnego posmaku. O właściwościach i smaku cytryny nie ma jednak sensu dłużej się rozwodzić - jest na tyle popularna, że każdy dobrze ją zna. Okazuje się, że ma ona niezwykłe zastosowania, które - mimo jej popularności - mogą szokować.

O cudownych właściwościach odżywczych wiadomo od dawna. To świetne źródło witaminy C, B1 i cennego kwasu cytrynowego. Choć może wydawać się, że owoc nie wyróżnia się niczym od innych cytrusów, okazuje się, że ma on niezwykle silne i szerokie oddziaływanie na organizm człowieka.
W dawnych czasach używano cytryny do odkażania ran. Choć dla osób znających współczesną medycynę, taki pomysł może wydawać się niezwykle bolesny, był to niezastąpiony wtedy sposób na uniknięcie groźnych dla zdrowia zakażeń. Wszystko przez właściwości antyseptyczne cytryny. Przyspiesza gojenie się ran i siniaków. Sok z cytryny pomaga też utrzymać zdrową skórę i opóźnia starzenie się całego organizmu.
Okazuje się, że sok z cytryny pomaga także w walce z nadciśnieniem. Dzięki wysokiej zawartości potasu, ma zbawienny wpływ na pracę organizmu. Ponadto, pomagając utrzymać właściwą elastyczność naczyń krwionośnych, chroni przed miażdżycą i pomaga w uniknąć zawału lub udaru.

Zaskakujący może wydawać się fakt, że cytryna posiada sporą ilość wapnia. To główny budulec kości i zębów. Po sok z cytryny powinny sięgać zatem nie tylko osoby starsze, mające często problemy z układem kostnym (np. osteoporoza), ale przede wszystkim kobiety w ciąży. Duża ilość wapnia pomoże w prawidłowym rozwoju zdrowych kości u dziecka.
Cytryna jest ogromnym pomocnikiem w odchudzaniu. Choć jej sok najlepiej wypijać na czczo, w połączeniu z ciepłą wodą, każda ilość przyswojonego soku z cytryny będzie pomocna w wyeliminowaniu zbędnych kilogramów. Dlaczego? Cytrus, o którym mówimy, posiada niezwykle cenną pektynę. Hamuje głód i ochotę na słodycze. Poza tym działa oczyszczająco i antyoksydacyjnie.