Dlaczego warto jeść czekoladę? Poznaj 6 powodów!

Czekolada to najpopularniejsza słodka przekąska na całym świecie. Świetnie zaspokoja potrzebę słodkiego smaku i poprawia tym samym humor. Jednak utarło się, że czekolada to przede wszystkim puste kalorie i pierwszy krok do zdobycia kilku dodatkowych kilogramów. Nie każdy jednak wie, że czekolada jest naprawdę zdrowa!

Dlaczego warto jeść czekoladę? Poznaj 6 powodów!

Rodzaje czekolady

W sklepach dostępnych są tysiące rodzajów czekolad - mleczne, białe, gorzkie, z orzechami, owocami czy nadzieniem. Każda z nich z pewnością jest pyszna, ale nie każda zdrowa. Aby mieć pewność, że wybieramy to co dobre dla naszego organizmu, należy przyjrzeć się etykiecie. Wysokie stężenie naturalnego, gorzkiego kakao oraz niska zawartość cukrów to dobry wybór. Najlepiej wybierać czekolady, które mają od 70-90% gorzkiego kakaa. Czekoladami, których przede wszystkim należy unikać chcąc dbać o swoje zdrowie są czekolady białe oraz z nadzieniem.

Wartości odżywcze czekolady

Gorzka czekolada to bogate źródło minerałów i składników odżywczych. Jest ona również mało kaloryczna, więc zjedzenie kostki czekolady nie odbije się na naszej sylwetce. Dla przykładu Czekolada o zawartości kakao 70% to tylko 566 kcal w 100 g, czyli 34 kcal w kostce (6 g). Ponadto w tym słodkim przysmaku znaleźć możemy ogromne źródło magnezu, wapnia i żelaza.

Umiar to podstawa

Tak jak we wszystkim, podczas jedzenia czekolady również trzeba mieć silną wolę i zamiast całej tabliczki, wydzielić sobie dwie kostki dziennie. Zbyt duża ilość przyswajanych kalorii z tej słodkiej przekąski może skutkować dodatkowymi centymetrami w talii i kiepskim samopoczuciem. Regularne spożywanie niewielkiej ilości czekolady nie tylko poprawi nam nastrój, ale także wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

1. Naturalny odmładzacz

Zawarte w czekoladzie polifenole, epikatechiny, katechiny oraz proantocyjanidyny chronią przed stresem oksydacyjnym, tym samym wspomagając pracę przeciwutleniaczy. Cały proces wpływa pozytywnie na skórę, utrzymując ją gładką i napiętą. Czekolada często używana jest także od zewnątrz, jako naturalna maseczka.

2. Wpływa na krzepliwość krwi i rozszerza naczynia krwionośne

Czekolada jako bogate źródło przeciwutleniaczy działa podobnie jak aspiryna. Skupia się na redukowania zakrzepów i lepkości płytek krwi, co skutecznie zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów. Osobom cierpiącym na problemy z krzepliwością krwi zaleca się spożycie od 20-50 gramów dziennie gorzkiej czekolady.

3. Zmniejsza ryzyko nadciśnienia

Tu znów główną rolę odgrywają przeciwutleniacze, które niezwykle szybko potrafią obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Najlepszą i najzdrowszą jest czekolada gorzka, o najwyższym procentowym stężeniu kakaa. Ma ona działanie wazodylatacyjne czyli rozszerzające naczynia krwionośne - tym samym obniża ciśnienie krwi. Wystarczy 1/10 tabliczki gorzkiej czekolady, aby odczuć jej prozdrowotne działanie.

4. Zapobiega depresji

Regularne jedzenie czekolady jest świetnym aktywatorem dla endorfin. Ich działanie skupia się przede wszystkim na obszarze odczuwania przyjemności i radości z życia, zatem codziennie dostarczanie bodźców skutecznie poprawia samopoczucie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko popadania w stany depresyjne.

5. Ratunek dla kobiet

Zmagające się z bólami miesiączkowymi kobiety, często sięgają po chemiczne środki, aby przetrwać kilka dni bólu. Jednak jest naturalny sposób na złagodzenie nieprzyjemności związanych z kobiecym cyklem- gorzka czekolada. Zawarty w niej magnez oraz wcześniej wspomniane endorfiny działają przeciwbólowo, a także skutecznie rozładowują napięcie przedmiesiączkowe.

6. Na przekór cukrzycy

Wydawać by się mogło, że czekolada, tak jak inne słodycze może wpływać negatywnie na rozwój choroby takiej jak cukrzyca. Nic bardziej mylnego. Czekolada z dobrym składem, niską zawartością cukrów i wysokim stężeniem naturalnego kakao to samo zdrowie! Zawarte w niej nieocenione przeciwutleniacze hamują rozwój chorób cywilizacyjnych oraz starzenie się organizmu.

Dlaczego warto jeść czekoladę? Poznaj 6 powodów!

Czekolada a dieta

Czekolada to nie tylko słodka przyjemność, ale przede wszystkim zdrowie zawarte w małych kostkach. Warto po nią sięgać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Niewielki kawałek nie wpłynie na przyrost kilogramów. Gorzka czekolada jest także zalecana w trakcie trwania diet redukcyjnych, kiedy trzeba odmówić sobie innych słodkich przekąsek. Pozwoli na ugaszenie pragnienia na słodki smak nie psując przy tym efektów diety.