Po jajka sięgamy bardzo często. To idealny dodatek zarówno do mięs, jak i wypieków. Przez wielu uwielbiane w formie smażonej czy gotowanej, z chęcia wypijane jako kogel-mogel nawet na surowo! Duża grupa ludzi nie wyobraża sobie życia bez jajek, gdy inne usilnie szukają zamienników i starają za wszelką cenę ograniczyć ich ilość w diecie. Przyszedł czas, aby rozprawić się z krążącymi mitami i powiedzieć, jak jest naprawde!

Skorupka
Śnieżnobiała, kremowa, pstrokata? Wiele osób zanim kupi jajka, uważnie przygląda się skorupkom, wykluczając te wyróżniające się niecodziennym umaszczeniem. Szokujący więc może być fakt, że skorupka od jajka nie świadczy o jego jakości! Nawet najlepsze jajko szczęśliwej kury z wolnego wybiegu może mieć brudną, czy pstrokatą skorupkę. Jej wygląd często zależy także od gatunku kury, która je zniosła.
Najważniejsza, jeżeli chodzi o skorupki kurzego jajka, jest świadomość, że bez względu na to, jak wygląda - zawsze znajdują się na niej bakterie! Warto zwrócić na to uwagę zwłaszcza przygotowując potrawy z surowym jajkiem. Należy najpierw umyć je w ciepłej wodzie, tak aby możliwie jak najbardziej wyeliminować ryzyko przyswojenia szkodliwych bakterii.
Witaminy
Wiele osób decyduje się na spożywana jajka bez żółtka. Wszystko przez mit o szkodliwym cholesterolu, który - zdaniem wielu - się w nich znajduje. O żółtku jajka i cholesterorze znajdziesz więcej informacji poniżej. Warto skupić się przede wszystkim na ilości witamin, które dostarczamy swojemu organizmowi spożywając jajko. Dostarcza ono bowiem nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone omega-3, omega-6 i szereg witamin. Najważniejsze z nich, to witaminy: A, D, E, K1, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 czyli kwas foliowy oraz B12. Jaja to także źródło minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor.
Białko
Nie od dziś wiadomo, że białko jest bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym, że jest naturalnym budulcem mięśni, może być bardzo pomocne w odchudzaniu. Rozkłada się w organizmie bardzo długo, dzięki temu na wiele godzin hamuje uczucie głodu. Jajka są bogate w białko, dlatego warto sięgać po nie nawet kilka razy w tygodniu!

Żółtko
Wiele osób wyklucza żółtko ze swojej diety. Powodów jest wiele - poza opisanym powyżej micie o złym cholesterolu - są osoby, które brzydzą się go ze względu na często pojawiające się w nim plamki krwi czy błonki. Warto wiedzieć, że plamka krwi znajdująca się w żółtku kurzego jaja, wcale nie oznacza zapłodnienia - to nie zarodek! Występowanie plamek czy błonek jest naturalne - pochodzi od kury, może być spowodowane np. niedoborami witamin w jej organizmie. Nie ma to jednak żadnego wpływu na jakość jaja. Jedzenie żółtek może mieć zbawienny wpływ na organizm człowieka - to właśnie w nich znajdują się wcześniej wymienione witaminy.
Cholesterol
Mówiąc o cholesterolu, trzeba wspomnieć przede wszystkim o tym, że nie zawsze jest on zbędny. Organizm człowieka potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania. Odróżnia się jednak dwa rodzaje cholesterolu - dobry i zły. Jak sama nazwa wskazuje, nadmiar tego złego cholesterolu może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Okazuje się jednak, że spożywanie jajek wcale nie podwyższa poziomu cholesterolu. Choć żółtko ma go w sobie bardzo dużo, jest także bogate w lecytynę, dzięki niej cholersterol z jajka nie odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych.
Ze względu na wymienione wyżej właściwości, niewątpliwie warto sięgać po jajka. Są łatwe w przygotowaniu i niezbędne w wielu przepisach (np. wypieki).