O tzw. superfoodsach jest ostatnio coraz głośniej. Nie ma się co dziwić - coraz więcej osób zwraca uwagę na sposób odżywiania i skupia się na szczególnej trosce o zdrowie. Superfoodsy są jednak w dalszym ciągu nowością, o której - jak się okazuje - nie każdy miał okazję usłyszeć. To jednak nic innego, jak produkty o tzw. niezwykłych wartościach odżywczych. Przeczytaj cały artykuł a dowiesz się, jak wspaniale te polskie produkty mogą wpłynąć na Twój organizm!

Polskie Superfoods? Właściwości tych produktów są cenione na całym świecie.

1. Dynia

Zawiera bardzo dużo mikroelementów dbających o prawidłową odporność organizmu - właśnie dlatego jest jej tak dużo w jesienno-zimowych przepisach. W szklance miąższu z dyni znajduje się aż 10mg witaminy C oraz niezwykle cenna witamina A. Duża ilość błonnika i karotenoidów wspomagają utrzymanie świetnej sylwetki, ale również wzmacniają serce, chroniąc przed chorobami układu krążenia czy nawet nowotworami. Dynia zawiera również niezwykle cenne: magnez, wapń i potas, a jej pestki bogate są w cynk. Dynia ma ogromne zastosowanie w kuchni - idealna do zup, przecierów czy sosów. Podawana zarówno na słono, jak i na słodko.

2. Jarmuż

Nie bez powodu jarmuż nazywany jest skarbnicą wartości odżywczych. Bogaty jest bowiem w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Posiada również cenne przeciwutleniacze, takie jak: chlorofil czy luteina. Uważa się, że mogą one powstrzymywać rozwój komórek rakowych. W szklance jarmużu znajdziemy aż 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 100% na witaminę A i nawet do 600% na witaminę K. Jarmuż bogaty jest także w witaminę E oraz B. Po jarmuż sięgają często osoby na diecie - można z niego zrobić świetne, naturalne i niskokaloryczne chipsy, jeść go na surowo lub gotować.

3. Siemię lniane

Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych, a dzięki zawartości kwasów ALA, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jest również pełne błonnika, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Przede wszystkim, siemię lniane jest źródłem cennych lignanów, poprawia perystaltykę jelit, może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory, przeciwdziała chorobom serca i wszelkim stanom zapalnym organizmu. Warto wiedzieć, że nasiona lnu, obniżają również poziom cukry we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób z cykrzycą typu 2.

Aby wyciągnąć z nasion siemienia lnianego 100% cennych właściwości, należy zmielić je przed spożyciem. Dodawany do wypieków, jogurtów i deserów. Kisiel z siemienia lnianego jest idealnym zamiennikiem jajka w diecie wegańskiej.

4. Żurawina

Świeża, suszona, liofilizowana - w każdej postaci żurawina jest świetnym dodatkiem do potraw zarówno na słodko jak i słono. Warto sięgać po nią ze względu na jej wspaniałe właściwości. Żurawina działa przeciwbakteryjnie, nie tylko zwalczając szkodliwe w organizmie bakterie, ale przede wszystkim, chroniąc organizm przed nawrotami chorób spowodowanych bakteriami. Badania wykazują, że sok z żurawiny, może być pomocny w leczeniu wrzodów żołądka.

5. Natka pietruszki

Znana przez wszystkich polaków, natka pietruszki ma swoich zwolenników jak i wrogów. Często niechętnie jedzona przez dzieci. Warto jednak przemycić ją w diecie malucha, ze względu na ogromną zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność i wspomaga wchłanianie żelaza. Pomaga w walce z anemią. Jest bogata w beta-karoten, witaminy z B i K, wapń, magnez, kwas fioliowy, błonnik. Zawarte w natce pietruszki flawonoidy i chlorofil, mają silne działanie antyoksydacyjne.

Warto sięgać po wymienione powyżej produkty i każdego dnia cieszyć się ogromem witamin, które nam dają. Są zdrowe, smaczne i pożywne - nie wahaj się i korzystaj z nich przy przygotowywaniu codziennych posiłków.