Jesień kojarzy nam się ze spadającymi kolorowymi liśćmi, grzybami, aromatycznymi daniami z dyni. Jednak niestety, piękne widoki i pyszne jedzenie nie idą w parze z ładną pogodą. Jesień to czas zimnych wieczorów, częstych opadów deszczu i braku słońca. Po dniu, w którym wystawiamy nasz organizm na wychłodzenie, warto poświęcić wieczór na rozgrzanie go od środka.

Skutecznym, a zarazem niezwykle przyjemnym sposobem okazuje się być herbata. Doprawiona odpowiednimi dodatkami, delikatnie słodka od naturalnego miodu, z nutą kwasowości pochodzącej od soku z cytryny lub pomarańczy. Taki napar to nie tylko sposób na rozgrzanie się, ale dodatkowo świetny sposób na wzmocnienie odporności, która z pewnością zostanie wystawiona na próbę jesiennych zarazków.

Którą herbatę wybrać?
Podstawą rozgrzewającego napoju może być tak naprawdę każda herbata. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie wybór tej, którą lubimy najbardziej. Herbata czarna taka jak earl grey czy rooibos, mocno zaparzona, nada naparowi mocnego smaku, z nutą goryczy. Pasujące do niej dodatki muszą być równie aromatyczne co ona sama. Rekomendowanymi dodatkami są:
- anyż
- cynamon
- miód
- sok z pomarańczy
- syrop klonowy
- kardamon
- pieprz
- konfitura malinowa
Kolejną z podstaw stanowić może herbata owocowa. Leśne owoce czy malina w połączeniu z dodatkami stworzą niepowtarzalny napój, który z pewnością podbije kubki smakowe niejednego gościa. Napar skomponowany na bazie herbaty owocowej będzie niezwykle aromatyczny i pachnący, dzięki czemu pobudzi wszystkie najważniejsze zmysły. Do herbaty owocowej niekoniecznym jest dodawanie słodkości - miodu, syropu klonowego czy cukru. Warto podkręcić smak dodając:
- egzotyczne syropy czy konfitury np. z mango
- sok z cytryny
- cynamon
- wanilię
- kurkumę
Do najmniej polecanych zaliczają się herbaty zielone oraz czerwone. Herbaty te słyną ze swoich niesamowitych właściwości, które uwalniają się przy odpowiedniej temperaturze parzenia. Niestety większość dodatków potrzebuje wody wrzącej, aby jak najbardziej uwolnić swoje aromaty. Jeśli jednak zdecydujemy się spróbować wykorzystać zieloną bądź czerwoną herbatę, warto spróbować skomponować ją z:
- miodem
- sokiem z pomarańczy
- sokiem z cytryny
- świeżym, pokrojonym w drobne kawałki jabłkiem
- imbir

Rozgrzewające działanie dodatków
Wiele osób boi się ryzyka i próbowania rzeczy, których nie zna. Jest to ogromny błąd, ponieważ może się okazać, że coś czego się obawiamy,w odpowiedniej kompozycji daje niesamowity i niepowtarzalny efekt.
Dodatki do herbaty są niezwykle ważne, ponieważ to one nadają odpowiedniego smaku i aromatu. Warto eksperymentować i próbować nieoczywistych połączeń.
Najbardziej znane i lubiane dodatki do herbaty to:
- laska cynamonu
- imbir
- ziarna wanilii
- sok z cytryny
- sok z pomarańczy
- miód
- konfitura malinowa
- sok malinowy
- świeże owoce
- kurkuma
- anyż
- kardamon
- syrop karmelowy
- syrop klonowy
- czarny pieprz
Dodatki te mają za zadanie nadać herbacie słodyczy, pikanterii i rozgrzewającego działania. Dodatkowo część z nich skutecznie wpływa na poprawę odporności bądź zwalczenie obecnych już wirusów i bakterii - szczególnie imbir, kurkuma, cytryna oraz miód.

Przepisy na mocno rozgrzewającą herbatę
Aromatyczna herbata jesienna:
- 250 ml zaparzonej herbaty rooibos
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka konfitury malinowej *
- 50 ml soku z pomarańczy
* jeśli nie masz konfitury malinowej, z łatwością możesz ją przygotować w domu. Potrzebować będziesz ok.300 g malin ( świeżych lub mrożonych), łyżkę drobnego cukru białego. Maliny wymieszaj dokładnie z cukrem i duś na niewielkim ogniu przez 30 minut.
Herbatę połącz wraz z dodatkami, dokładnie mieszając. Odstaw całość pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj składniki.
Pikantna herbata malinowa:
- 200 ml herbaty malinowej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki startego imbiru
- łyżeczka syropu klonowego
W oddzielnej szklance gorącą wodą zalej kurkumę, pieprz i imbir. Mieszaninę zalej naparem malinowym, dołóż cynamon oraz anyż i dosłódź wg. uznania syropem klonowym.
Oczyszczająca herbata zielona:
- 200 ml herbaty zielonej zaparzonej w 70 stopniach
- 20 ml miodu
- łyżeczka startego imbiru
- 20 ml soku z cytryny
Miód z imbirem i cytryną zalej niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody. Gdy miód się rozpuści dolej herbatę zieloną i odstaw całość na 10 minut, aby wszystko nabrało aromatu. Smacznego!